Garmonbozija #2 – Koncept i poročan nakot ideja

Od pisanja prethodnog teksta prošlo je dva meseca, te imam par novih zapažanja. Najpre, u međuvremenu je cela zbirka doživela svoju finalnu formu, isklesanu iz grubog kamena. Zver koja je isprva bila upišano pseto, oštrim pokretima četkice umočene u kremast kukuruz, zadobila je svoju krajnju grotesknu figuru. Pošto sam okolišao u prethodnom tekstu (a fala blogu, ovaj format je takav da omogućava kojekava laprdanja I propratne ispade), mislim da je vreme da se okrenem malo boljoj sistematizaciji onoga što želim da kažem. Naravno, haotično stanje uma prati I haotična misao, a ova zbirka je masa ideja, jedno petonožno stvorenje čija svaka noga želi samostalno da se kreće. I tu masu ideja bilo je teško uobličiti u nešto svrsishodno I samodostatno, a biće još teže preneti izvorne ideje drugima. Ali izazov, iako mi nije drag, uzev u obzir koliko snage je potrebno izvući iz petne žile da progutam sline i ustanem ujutru, dakle – izazov u ovom slučaju prihvatam.

Najpre bih voleo da čitaoca privučem samom blogu, i sadržaju koji će dolaziti. U početku,dok zbirka još stoji ušuškana na mom eksternom hard disku, čekajući da bude uobličena u adekvatne formate za štampu (posao od kog najviše zazirem), moram malo da okolišam, da ne govorim o konkretnim pesmama i stihovima, jer želim da ih doživite sve na okupu. Ali kapiram da će i toga biti povremeno, u zavisnosti koliko tekstova budem napisao.

Dakle, plan za ovaj blog proistekao je iz potrebe da ljudima objasnim proces rada na zbirci, što ne uključuje samo pisanje i dolazak do kreativnih ideja, već kombinaciju raznih stvari i delatnosti. Ovo bi bile teme kojima bih se pozabavio u blogu:

  • Uticaj muzike i konkretnih izvođača na moju zbirku
  • Uticaj video-igara (sa svim referencama)
  • Značaj epigrafa, mreža značenja i auto-referencijalnost
  • Sve bolesti Garmonbozije
  • Tradicija i religija – ismevanje, prisvajanje, izokretanje
  • Rima i ritam poezije
  • Kuga i Žičani Kurjak – Manifest lepro-futurizma

I onda bih se fokusirao na konkretne likove, mini-narative, i tome slično. Rekao bih, ima sadržaja o kom se može pričati.

O klici ideja već sam pričao u prethodnom blogu. Tema poroda, odnosa prema prethodnicima (literarnim, a i konkretnim precima), a potom ideja o bolestima koje napadaju krhko telo – sve ovo je osnova za ciklus “Bolest rađa silnika.” I on je samoodrživ, sa tom temom, ali živi u ritmu ostatka zbirke zbog likova koji ga naseljuju. Da ne bih išao redom i govorio o svim konkretnim temama koje svaki ciklus čini osobenim (mislim da nakon čitanja to postaje vrlo očigledno jer sam odavno napustio taj hardkor hermetični pristup pisanju), mogu da izlistam stavke za koje smatram da čine osnovu ove zbirke (pritom, internet voli taksativna nabrajanja, a ne blok tekstove).

Dakle, Garmonboziju čine:

  • Likovi i višeglasje
  • Spoj svetog i profanog (religijski motivi koji doživljavaju subverziju,  uz osvrt na paganski mythos podneblja)
  • Odnos prema tradiciji, precima
  • Odnos prema telu, njegovom propadljivom, uvek promenljivom obliku
  • Linearno i nelinearno pripovedanje
  • Zvučnost, kilo zvučnosti, još jedan bager asonance i okrnjenog ritma
  • Meta-teatralni i meta-poetski aspekti utkani u izvorne ideje ciklusa

Naravno, čak su i moje sistematizacije haotične ali rekao bih da ovako skromno zaokružujem sve o čemu sam razmišljao dok sam stvarao koncept. Dosta toga uvek zna da iskoči, da upadne, da biva preoblikovano, iskasapljeno da bi svi ti komadi mogli da stanu na jednu usku pokretnu traku i odlutaju ka tuđim ušima. Koliko će biti pitko? Ne previše. Ova zbirka je nastala iz jednog apsurdnog pokušaja da osmislim svoju svakodnevnicu. Treba zaista slepo verovati da bi se nešto postiglo, i izuzetan je uspeh što sam zapravo sproveo ideju u delo. Na tome za sad završavamo, uz nadu da će naredni unosi biti svrsishodniji, usmereniji. Dotad me čeka rad na snimanju audio zbirke, i pravljenju ambijentalne muzičke podloge. O tome će više reči biti na mom youtube kanalu, pošto je video format adekvatniji za govor o pravljenju muzike preko digitalne audio radne stanice.

Vudemn

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *